VEDTEKTER FOR BOLIGSAMEIET MANESJEN BLOKK 2 OG 4
Vedtektene er vedtatt med hjemmel i lov om eierseksjoner (eierseksjonsloven) § 27.
Loven er ufravikelig – uten det som med hjemmel i loven står i vedtektene.
I vedtektene er gjengitt en del av de mest aktuelle bestemmelsene i lovens kapittel V – IX
(henvisninger i overskrifter til aktuelle paragrafer i loven).
§ 1
Navn og formål (§ 27)
Sameiets navn: Sameiet Manesjen blokk 2 og 4
Organisasjonsnr: 980 331 083
Sameiet består av 56 boligseksjoner av gnr. 00135, bnr. 0806 i Ullensaker kommune.
Sameiet har til formål å
ivareta driften av sameiets eiendom
administrere bruken og vedlikehold av fellesanlegg, fellesrom og fellesareal
ivareta alle andre saker av felles interesse.
§ 2
Foretaksregisteret (§ 19)
Styret skal melde sameiet til foretaksregistret etter bestemmelsene i eierseksjonsloven.
§ 3
Årsmøtet (§§ 40-53)
Årsmøtet har den øverste myndighetene i sameiet. Årsmøtet avholdes hvert år innen utgangen av juni måned. Ekstraordinært årsmøte avholdes når styret finner det nødvendig, eller når minst to seksjonseiere som til sammen har minst 10 prosent av stemmene krever det og samtidig oppgir hvilke saker de ønsker behandlet.
Ved innkallingen til årsmøte vedlegges: Årsregnskap, revisorberetning, budsjettforslag, saker, styrets årsberetning (valgfritt).
Innkalling til årsmøte skal skje skriftlig til seksjonseierne med et varsel på minst 8 dager, og høyst 20 dager. Varsel om innkalling til ekstraordinært årsmøte kan aldri være kortere enn 3 dager.
Sammen med innkallingen, som skal inneholde tid og sted for møtet, sendes saksliste.
Saker som en seksjonseier ønsker behandlet på årsmøtet, skal sendes til styret senest innen en frist som styret fastsetter.
Årsmøtet skal:
(1) Velge en møteleder, referent, samt to til å undertegne protokollen (disse to skal være seksjonseiere)
(2) Behandle årsberetningen fra styret.
(3) Behandle og godkjenne årsregnskapet.
(4) Behandle og godkjenne budsjett.
(5) Fastsette godtgjørelsen til styret.
(6) Behandle andre saker som er nevnt i innkallingen.
(7) Foreta valg av styremedlemmer og varamedlemmer, samt særskilt valg av styrets leder og revisor.
Årsmøtet kan velge valgkomite på 3 medlemmer når:
dette forlanges av styret
eller av minst 2 seksjonseiere innen samme frist som gjelder for saker som ønskes behandlet på årsmøtet.
Valgkomiteens medlemmer velges for 2 år. Velges det ikke valgkomite, legger styret frem forslag til valg for årsmøtet.
I årsmøtet har seksjonseierne stemmerett med én stemme for hver seksjon de eier.
Ingen kan være fullmektig for mer enn 2 seksjonseiere. Ingen seksjonseier har mer enn 2 stemmer i årsmøtet. Kommunale eller statlige eiere som eier flere enn to seksjoner, vil maksimalt kunne stille med 2 stemmer i årsmøte og én stemme i styret.
Seksjonseieren har rett til å møte med fullmektig, som må være myndig. Fullmektigen skal i så fall legge frem skriftlig og datert fullmakt. Seksjonseieren har rett til å ta med seg en rådgiver til årsmøtet, som bare kan uttale seg dersom et flertall på årsmøtet tillater det.
Sameiets revisor velges av årsmøte. Revisor tjenestegjør inntil annen revisor velges.
Årsmøtet ledes av styrets leder med mindre årsmøtet velger en annen møteleder som ikke behøver være seksjonseier.
Det skal under lederens ansvar føres protokoll over alle saker som behandles, og alle beslutninger som treffes på årsmøtet. Møteleder skal undertegne protokollen sammen med de to valgte representanter, og kopi av protokollen skal tilstiles alle seksjonseiere i ettertid. Originalprotokoll skal til enhver tid holdes tilgjengelig for seksjonseierne.
Beslutninger treffes med alminnelig flertall i forhold til de avgitte stemmer, med unntak av det som følger av loven.
Det kreves et flertall på minst 2/3 av de avgitte stemmer på årsmøtet ved beslutninger om:
1. Ombygging, påbygging eller andre endringer av bebyggelsen eller tomten som går ut over vanlig forvaltning og vedlikehold i det aktuelle sameiet.
2. Omgjøring av fellesarealer til nye bruksenheter eller utvidelse av eksisterende bruksenheter.
3. Salg, kjøp, utleie eller leie av fast eiendom, inkludert seksjon i sameiet som tilhører eller skal tilhøre seksjonseierne i fellesskap, eller andre rettslige disposisjoner over fast eiendom, som går ut over vanlig forvaltning.
4. Samtykke til endring av formål for én eller flere bruksenheter fra boligformål til annet formål eller omvendt.
5. Samtykke til reseksjonering som nevnt i § 20 annet ledd annet punktum i lov om eierseksjoner.
6. Tiltak som har sammenheng med seksjonseiernes bo- eller bruksinteresser og som går ut over vanlig forvaltning og vedlikehold, når tiltaket fører med seg økonomisk ansvar eller utlegg for seksjonseierne på mer enn 5 % av de årlige fellesutgiftene.
7. Endring av vedtektene.
8. Beslutning om at en avtale om forretningsførsel gjøres uoppsigelig for et lengre tidsrom enn 6 måneder, men ikke mer enn 5 år.
Beslutning om salg eller bortfeste av hele eller vesentlige deler av eiendommen, oppløsning av sameiet, tiltak som innebærer vesentlige endringer av sameiets karakter, og tiltak som går ut over seksjonseiernes bo- eller bruksinteresser, uavhengig av størrelsen på kostnaden som tiltaket medfører, og uavhengig av hvor stort økonomisk ansvar eller utlegg tiltaket medfører for de enkelte seksjonseierne, krever tilslutning fra samtlige seksjonseiere.
§ 4
Styret (§§ 54-60)
Sameiet ledes av et styre som skal sørge for vedlikehold og drift av eiendommen og ellers sørge for forvaltningen av seksjonseiernes felles anliggender i samsvar med lov, vedtekter og beslutninger fattet av årsmøtet.
Styret velges av årsmøtet, og skal bestå av minst 3 medlemmer og minst 2 varamedlemmer som alle velges for 2 år av gangen. Bare fysiske personer skal kunne velges som styremedlem. Styrets leder velges særskilt. Det skal føres protokoll fra styremøtene som alle de fremmøtte styremedlemmene skal undertegne.
Styremedlemmene og varamedlemmene kan gjenvelges.
Styret ansetter forretningsfører, eller inngår avtale om kjøp av forretningsførertjeneste, når det er vedtatt av årsmøtet at sameiet skal ha en forretningsfører.
Vedtak i styret treffes med alminnelig flertall. Styret er beslutningsdyktig når mer enn halvparten av medlemmene er til stede.
I fellesanliggender representerer styret seksjonseierne, og forplikter dem med underskrift av styrets leder og et styremedlem i fellesskap. Fakturaer / regninger som dekkes innenfor vedtatt budsjett anvises av styrets leder alene, eller i dennes fravær av et styremedlem, eventuelt forretningsfører.
§ 5
Disposisjons - og råderett (§§ 23-26, 31 og 39)
Ingen kan kjøpe eller på annen måte erverve mer enn 2 boligseksjoner i sameiet. Den enkelte seksjonseier har full rettslig råderett over sin seksjon med de begrensninger som følger av sameieforholdet, eierseksjonsloven og disse vedtektene, herunder rett til salg, utleie og pantsettelse.
Seksjonseier har enerett til å bruke sin bruksenhet. Bruksenheten kan bare brukes til boligformål. En endring av bruksformålet krever reseksjonering. Bruksenheten må ikke brukes slik at andre seksjonseiere påføres skade eller ulempe på en urimelig eller unødig måte.
Ved salg og utleie av seksjonen plikter seksjonseieren å melde dette skriftlig til forretningsfører og styret for registrering. Dersom dette medfører utgifter og / eller merarbeid, har styret fullmakt til å kreve et omregistreringsgebyr, alternativt å overlate til forretningsfører å gjøre dette i egen regning.
Seksjonseierne plikter å følge vedtekter og ordensregler. De er innforstått med at brudd på disse anses som brudd på seksjonseierens forpliktelse overfor sameiet. Dersom en seksjonseier vesentlig misligholder sine forpliktelser overfor sameiet, kan styret pålegge seksjonseieren å selge seksjonen i henhold til eierseksjonsloven, og/eller eventuelt kreve fravikelse.
Seksjonseier kan med samtykke fra styret anlegge ladepunkt for elbil og ladbare hybrider i tilknytning til en parkeringsplass seksjonen disponerer, eller andre steder som styret anviser. Styret kan bare nekte å samtykke dersom det foreligger en saklig grunn.
Seksjonseier kan med samtykke fra styret gjennomføre tiltak på fellesarealene som er nødvendig på grunn av seksjonseiers eller husstandsmedlemmenes nedsatt funksjonsevne. Styret kan bare nekte å samtykke dersom det foreligger en saklig grunn.
Det er tillatt å holde husdyr med styrets forhåndsgodkjenning. Dyreholdet må ikke være til ulempe for de øvrige brukerne av sameiets eiendom
Tap som er påført sameiet i forbindelse med mislighold kan kompenseres i salgssummen, ved omsetning av seksjonen.
Som vesentlig mislighold regnes blant annet at en seksjonseier ikke betaler sin andel av fellesutgiftene etter skriftlig varsel med minst 14 dagers frist for betaling. Følgene av manglende betaling skal fremgå av varselet.
De andre seksjonseierne har lovbestemt panterett i seksjonen for krav mot seksjonseieren som følger av sameierforholdet. Pantekravet kan ikke overstige et beløp som for hver eierseksjon svarer til 2 ganger folketrygdens grunnbeløp på det tidspunkt da tvangsdekning besluttes gjennomført.
Eier av den enkelte seksjon er ansvarlig for at ubetalt andel av fellesutgiftene til sameiet og eventuelt andre utgifter som sameiet har bestemt, blir betalt, og hefter også for tidligere seksjonseiers forpliktelser.
§ 6
Bruk av fellesareal og fellesrom (§ 25)
Bruk og disponering av fellesanlegg, fellesrom og fellesareal er underlagt styrets nærmere bestemmelser. Seksjonseier har rett til å bruke fellesarealene til det de er beregnet til eller vanligvis brukt til, og til annet som er i samsvar med tiden og forholdene. Fellesarealene må ikke brukes slik at andre seksjonseiere påføres skade eller ulempe på en urimelig eller unødvendig måte.
§ 7
Vedlikehold / skadeutbedringer / erstatning (§§ 32-38)
Den enkeltes seksjonseiers vedlikeholdsplikt:
Seksjonseieren skal vedlikeholde bruksenheten slik at skader på fellesarealene og andre bruksenheter forebygges, og slik at de øvrige seksjonseierne slipper ulemper. Vedlikeholdsplikten omfatter også eventuelle tilleggsdeler til bruksenheten.
Seksjonseierens vedlikeholdsplikt omfatter slikt som
a) inventar
b) utstyr, som vannklosett, varmtvannsbereder, badekar og vasker
c) apparater, for eksempel brannslukningsapparat
d) skap, benker, innvendige dører med karmer
e) listverk, skillevegger, tapet
f) gulvbelegg, varmekabler, membran og sluk
g) vegg-, gulv- og himlingsplater
h) rør, ledninger, sikringsskap fra og med første hovedsikring eller inntakssikring
i) vinduer og ytterdører.
Seksjonseieren skal vedlikeholde våtrom slik at lekkasjer unngås.
Seksjonseieren skal rense sluk og holde avløpsrør åpne frem til fellesledningen. Dette gjelder også sluk på balkong eller lignende som ligger til bruksenheten.
Sameiets ansvar for vedlikehold av balkonger er begrenset til balkongenes opprinnelige
standard og utforming.
Dersom seksjonseier har gjort endringer utover dette på balkongen (innglassing, flislegging,
montering av nye lamper og lignende) overtar den gjeldende seksjonseier det fulle ansvar for ytre og indre vedlikehold av det som er tilført balkongen utover opprinnelig standard og
utforming.
Den enkelte seksjonseier plikter videre for egen regning å legge til rette for vedlikehold av
balkongen som omfattes av sameiets ansvar.
Dette omfatter alle tiltak sameiet mener er nødvendig for å gjennomføre sitt vedlikehold.
Dersom for eksempel årsmøtet etter gyldig vedtak har besluttet vedlikehold som medfører at sameiet besørger reparasjoner/vedlikehold med demontering av "tilleggsutstyr" (innglassing, flislegging, montering av nye lamper og lignende), så skal den enkelte seksjonseier betale for demontering og eventuell remontering av nevnte tilleggsutstyr.
Vedlikeholdsplikten omfatter også nødvendig reparasjon og utskifting av det som er nevnt i annet, tredje og fjerde ledd, men ikke utskifting av sluk, vinduer og ytterdører.
Vedlikeholdsplikten omfatter ikke reparasjon eller utskifting av tak, bjelkelag, bærende veggkonstruksjoner og rør eller ledninger som er bygget inn i bærende konstruksjoner.
Vedlikeholdsplikten omfatter også utbedring av tilfeldige skader, for eksempel skader som er forårsaket av uvær, innbrudd eller hærverk.
Seksjonseier er ansvarlig for at bruksenheten er utstyrt med påbudt brannvernutstyr, og at dette fungerer og er i forskriftsmessig stand.
Seksjonseier skal holde bruksenheten fri for innsekter og skadedyr.
Etter et eierskifte har den nye seksjonseieren plikt til å utføre vedlikehold, inkludert reparasjoner og utskiftning, etter denne bestemmelsen. Denne plikten gjelder selv om vedlikeholdet skulle ha vært utført av den tidligere seksjonseieren.
Oppdager seksjonseierne skade i boligen som sameiet er ansvarlig for å utbedre, plikter seksjonseierne straks å gi melding til sameiets styre.
Ved manglende vedlikehold hos en seksjonseier i henhold til disse vedtekter, kan styret etter 3 måneders varsel la dette utføre for seksjonseierens regning.
Sameiet og andre seksjonseiere kan kreve erstatning for tap som følger av at en seier ikke oppfyller sine forpliktelser.
Sameiets vedlikeholdsplikt:
Sameiet skal holde utvendige og innvendige fellesarealer, inkludert bygningen og felles installasjoner, forsvarlig ved like. Vedlikeholdet skal utføres slik at skader på fellesarealene og de enkelte bruksenhetene forebygges, og slik at seksjonseierne slipper ulemper. Vedlikeholdsplikten omfatter alt som ikke faller inn under den enkelte seksjonseierens vedlikeholdsplikt. Vedlikeholdsplikten omfatter også reparasjon og utskifting når det er nødvendig, og utbedring av tilfeldige skader.
Vedlikeholdsplikten omfatter også felles installasjoner som går gjennom bruksenheter, slik som rør, ledninger og kanaler. Sameiet har rett til å føre nye slike installasjoner gjennom bruksenhetene hvis det ikke skaper vesentlig ulempe for den aktuelle seksjonseieren.
Seksjonseieren skal gi sameiet adgang til bruksenheten for å vedlikeholde, installere og kontrollere installasjoner som nevnt. Kontroll og arbeid i bruksenhetene skal varsles i rimelig tid og gjennomføres slik at det ikke skaper unødvendig ulempe for seksjonseieren eller andre brukere.
Seksjonseierne kan kreve erstatning for tap som følge av at sameiet ikke oppfyller sine forpliktelser.
§ 8
Drift og vedlikehold av fellesanlegg (§ 29)
Utgiftene til eiendommens drift og løpende vedlikehold fordeles på seksjonene og betales hver måned. Fordelingen på seksjonene skjer i henhold til sameierbrøken som er fastsatt på grunnlag av seksjonens størrelse.
Akontobeløpet kan også dekke avsetninger av midler til fremtidig vedlikehold, påkostninger eller andre fellestiltak på eiendommen dersom årsmøtet har vedtatt slik avsetning.
Det månedlige akontobeløpet fastsettes av årsmøtet, eller av styret. Endring av akontobeløp kan tidligst tre i kraft etter en måneds varsel.
§ 9
Seksjonseiernes ansvar utad (§ 30)
For sameiets forpliktelser er den enkelte seksjonseier ansvarlig i forhold til sin sameierbrøk (pro rata).
§ 10
Skader / forsikring
Sameiet tegner boligforsikring på vegne av alle seksjonseierne. Ved innvendig skade i boligen, som dekkes av forsikringen, svarer seksjonseierne egenandelen. Egenandel ved innvendig skade som skyldes ytre forhold, dekkes likevel av sameiet.
Skader fremkommet ved uforstandig/uforsvarlig bruk/handling fra den enkelte seksjonseier, betales av seksjonseieren selv.
Den enkelte seksjonseier dekker forsikringen i forbindelse med sitt innbo / løsøre og innredninger som ikke dekkes av sameiets boligforsikring.
§ 11
Endringer av bygninger, fasader og uteareal
Bygningsmessige endringer av eiendommen som påbygging, utskifting av vinduer, utvendige dører og utgangsdør fra leilighetene, oppsetting av markiser og utvendige persienner, endring av fasadekledning, hel- eller delvis innglassing av balkonger / terrasser, legging av varmekabler på balkonger / terrasser eller endring av utvendige farger etc. kan kun skje etter en samlet plan og etter forutgående godkjenning av styret og eventuelt årsmøtet.
Endring av uteareal, og i forbindelse med terrasser på bakkeplan, slik som planering, beplantning, samt oppføring av rekkverk, gjerder, levegger og lignende, kan ikke utføres av den enkelte seksjonseier uten styrets samtykke og etter en samlet plan. Det forutsettes at bygningsmyndighetenes godkjennelse foreligger når dette er påkrevet.
Den enkelte seksjonseier er ansvarlig for eventuell skade som disse innredninger, installasjoner eller beplantninger nevnt i denne paragraf, vil kunne påføre andre seksjonseiere, fellesarealer, fellesrom eller fellesanlegg.
Det forutsettes at utvendige endringer av bygning og utearealer som nevnt i denne paragraf forelegges styret i Fellessameiet Manesjen før endelig godkjenning / samtykke gis.
§ 12
Boder/Garasjer/Carporter
Hver seksjon disponerer/eier en bod og minst en garasjeplass / carport. Bruksretten/eierforholdet til boden og garasjeplassen overføres ved salg av seksjonen. Salg eller utleie av garasjeplass / carportplass kan kun gjøres til andre seksjonseiere som har garasjeplass / carportplass i samme garasjeanlegg.
Det er ikke anledning til å gjøre forandringer av noen art, eller å sette opp sperringer av noen art foran eller ved siden av sin eller sine garasjeplasser/carportplasser så som nettingporter og lignende selv om det er innenfor eget oppmålte område.
§ 13
Fellessameiet Manesjen
Sameiet forplikter seg til å ta en forholdsmessig andel av drift og vedlikehold av fellesareal i Manesjen som ligger utenfor de enkelte sameienes eiendommer, og være med på å administrere dette arealet. Hvert sameie er gjensidig forpliktet til å sørge for nødvendig adkomst for de enkelte sameier til Manesjen, samt sørge for at området Manesjen kan utnyttes på en hensiktsmessig måte for alle sameiene.
Det tilstrebes at alle sameiene i Manesjen i størst mulig grad har likelydende vedtekter. Dersom et sameie har endret, eller vil foreslå å endre sine vedtekter, må forslaget legges frem for styret i Fellessameiet Manesjen senest innen 1. oktober, slik at det kan behandles og eventuelt fremlegges som forslag til de andre sameiene i god tid før de enkelte sameienes årsmøter / årsmøter året etter.
ORDENSREGLER FOR BOLIGSAMEIET MANESJEN BLOKK 2 OG 4
GENERELT
Fastsatt med hjemmel i eierseksjonsloven § 28 første ledd
Siste endret på årsmøtet 14. november 2018.
Ordensreglene er en veiledning i "god naboskikk". De inneholder samtidig regler og informasjon om forhold som må iakttas av hensyn til sameiet som fellesskap, de enkelte seksjonseierne og brukerne samt sameiets drift og sikring mot unødig tap/skader og utgifter.
Beboerne plikter å rette seg etter ordensreglene. De er ansvarlig for at reglene overholdes av husstandsmedlemmene. Tilsvarende gjelder beboernes besøkende.
Styrets medlemmer plikter å påse at ordensreglene blir overholdt.
Brudd på ordensreglene forutsettes i første omgang ordnet opp i ved direkte kontakt mellom berørte parter. Dersom dette ikke fører frem, tas forholdet skriftlig opp med sameiets styre. Kun skriftlige henvendelser blir behandlet.
B
LEILIGHETENE
Beboerne plikter å sørge for ro og orden i og utenfor egen leilighet, som ikke brukes slik at naboene sjeneres. Ved festlige lag og lignende bør beboer varsle naboer over og under samt i samme oppgang/etasje. Mellom kl. 2300 og 0700 skal det uansett utvises særlig hensynsfullhet.
Hamring, bruk av boremaskin og annet støyende verktøy mellom kl. 2200 og 0800 er forbudt. Primært bør slik aktivitet legges til tidspunkt på dagen hvor det er minst sjenanse for øvrige beboere. Det utvises ellers hensynsfullhet ved all bruk av støyende verktøy o.l. Naboer bør varsles i form av oppslag. På søndager, helligdager og offentlige høytidsdager, er støyende verktøy o.l. ikke tillatt brukt.
Vaskemaskiner, sentrifuger, tørketromler, ventilatorer, enkelte eldre oppvaskmaskiner og andre innretninger som støyer slik at andre beboere sjeneres, må ikke brukes mellom kl. 2200 og 0800.
Styret skal forhåndsgodkjenne alle tiltak som har innvirkning på bebyggelsens utseende, så som for eksempel maling, radio- og TV-antenner, skilt eller andre utvendig faste innretninger som innglassing av balkonger/terrasser og solavskjerming. Ved brudd på denne bestemmelsen kan styret kreve at forholdene tilbakeføres til det opprinnelige. Der styret har gitt forhåndsgodkjenning, er seksjonseier ansvarlig for vedlikehold og reparasjoner av tiltaket.
Det må ikke foretas innvendig endringer i leilighetene som medfører inngrep i byggets bærende konstruksjoner. Likeledes må det ikke foretas innvendig endringer som kan være til ulempe for naboer.
Dersom nøkler til leiligheten/inngangsdøren kommer på avveie (mistet, stjålet o.l.) skal styret varsles snarest.
C
LUFTING OG OPPVARMING
Sett vinduene helt opp, gjerne med gjennomtrekk, en kort tid om gangen, men bruk ellers friskluftventilene. Avtrekksventilene bør alltid være åpne. Alle rom må holdes tilstrekkelig oppvarmet. Det er særlig i soverommene det oppstår kondens og friskluftventilene bør derfor stå åpne hele natten. Hvis rommet ikke brukes om dagen, kan ventilene lukkes. I alle tilfeller bør rommet holdes godt oppvarmet om dagen. En rask utlufting gjennom vinduene om kvelden, vil være bra.
Leilighetene må holdes oppvarmet på en slik måte at vann og avløp ikke fryser. Varmekablene i bad/dusjrom bør slås av dersom leilighetene står tom i mer enn en uke. Dette på grunn av at vannet i vannlåsen i gulvsluket fordamper og kloakkgasser kommer opp i leiligheten.
Vannlåsen i sluket på vaskerommet kan jevnlig etterfylles med vann, evt. med litt matolje, slik at vannet ikke fordamper så raskt. Dette sluket etterfylles ikke automatisk ved jevnlig bruk.
Vifteskovler over komfyr rengjøres minst en gang pr. år. Rengjøring/rensing av sluk på bad og vaskerom gjøres minst en gang pr. år.
D
TERRASSER
Man bør unngå at busker og blomster i for stor grad henger ut over terrassekanten med nedfall av blader/nåler til naboene. Beboer har ansvaret for at vann, blomsterjord eller annet ikke faller ned på underliggende terrasser. Beboer har også ansvaret for at gjenstander ikke kastes ut fra terrassen. Søppel må ikke oppbevares på terrassene. Den må heller ikke benyttes som lagerplass.
Ved klestørk og lufting av tøy på terrassen må tøyet henges slik at det ikke er synlig fra bakkeplan. De som har terrasse på bakkeplan, er fritatt fra denne regelen, men har til gjengjeld ikke lov å henge ut klestørk på søndager og helligdager. Tøyet må ikke henges høyere enn 1,2 meter over gulvet.
Midlertidig arrangementer med eller uten lys, som virker skjemmende på byggets utseende, kan styret forlange fjernet (glorete julepynt o.l.).
Grilling på terrassen er tillatt så fremt det skjer med gass- eller elektrisk grill og uten sjenanse for naboer.
Bruk av vannslange på terrassen for vanning av blomster og spyling av gulv er ikke tillatt. Renner og avløp må til enhver tid holdes rene, slik at de ikke tilstoppes.
Mating av fugler på terrassen er forbudt.
E
OPPGANGENE
Inngangsdørene til oppgangene skal alltid holdes låst. Ved anrop på porttelefonen, skal beboer kun åpne for dem man har til hensikt å slippe inn i sin egen bolig. Selgere o.l. skal beboer følge ut av bygget igjen. Postbud o.l. har egen nøkkel.
Røyking i fellesarealene er ikke tillatt.
I oppgangene er det ikke tillatt å hensette og henge opp gjenstander o.l. Barnevogner, sykler o.l. skal plasseres i fellesbodene. Unødig opphold og lek i oppgang/heis er forbudt. Gulvmatter foran dørene skal ha normal størrelse. Dersom det er ønske om å ha blomster o.l. på gulvet i gangen, må beboer selv sørge for å holde rent rundt dette arrangementet.
Renhold av trapper og oppganger, inkludert skifting av matter ved inngangspartiet og heis, besørges av renholdsfirma. Årsmøte/styret fastsetter hvor ofte det skal vaskes.
Beboer skal sørge for at postkasse og ringetablå har godkjent skilt utstedt av styret.
F
KJELLERGANGER OG BODER
Det er ikke tillatt å hensette gjenstander i kjellergangene. Hver leilighet disponerer én kjellerbod. Det er forbudt å lagre brannfarlig eller illeluktende stoffer/kjemikalier i bodene. Beboer skal holde egen bod ren. Beboer er ansvarlig for at utgangsdør fra bodgangen til enhver tid er lukket og låst.
Seksjonseier kan med styrets samtykke installere innretninger i bodene som krever strømtilførsel. Installasjonen skal dokumenteres forskriftmessig oppsatt av autorisert installatør.
G
SØPPELROM OG SØPPELHÅNDTERING
Søppel skal sorteres og håndteres i samsvar med Ullensaker kommunes regler og plasseres i containere i søppelrommet. Det er forbudt å sette søppel ved siden av søppelcontainerne. Det henvises ellers til oppslag om kildesortering i søppelrommet.
H
GARASJEANLEGG OG PARKERING
Hver leilighet disponerer minst én garasjeplass.
Garasjeanlegget skal primært benyttes som garasje og ikke som oppbevaringsplass, oppholdssted eller lekeplass. Brannfarlig materiale skal ikke oppbevares i garasjen.
Garasjeporten og dører som fører inn til garasjen, skal til enhver tid holdes lukket og låst.
Sendere for åpning av garasjeporten må oppbevares på lik linje med nøkler til bygningene. Tyveri av sendere må straks meldes til styret, slik at systemet kan bli omkodet.
Seksjonseier kan med samtykke fra styret installere lysarmatur, stikk-kontakter mv. Installasjonen skal dokumenteres forskriftsmessig oppsatt av autorisert installatør.
Beboer skal kun benytte parkeringsplassene i garasjen.
Besøkende til Manesjen skal benytte gjesteparkeringsplassene. Bruken av dem er regulert ved skilting og i parkeringsbestemmelsene for Manesjen.
I
GRØNTANLEGG, GANGVEIER M.M.
Ved behov kan styret oppfordre til dugnad.
Bil-, moped- og motorsykkelkjøring på gangveiene er forbudt. Det er kun tillatt med kjøring i forbindelse med korte av- og pålessinger.
Uvettig sykling, sykling og parkering på gressplenene er forbudt.
J
DYREHOLD
Det er ikke tillatt å holde husdyr uten styrets forhåndsgodkjenning. Godkjenning er avhengig av at gode grunner taler for dyrehold og at dyreholdet ikke er til ulempe for de øvrige brukerne av sameiets eiendom.
Det er båndtvang hele året på eiendommen.
Beboer med ansvar for dyr plikter straks å fjerne dyrenes ekskrementer fra sameiets fellesarealer. Hvis uhellet først er ute, må pose benyttes.
Hunde- og katteeiere skal påse at dyrene ikke går i sandkassen til barna.
Styret kan nekte beboer retten til å holde husdyr hvis disse reglene brytes.
K
EIERSKIFTE/UTLEIE
Seksjonseier som selger eller leier ut sin leilighet, plikter å melde fra til sameiets forretningsfører og styre før dette finner sted.
Seksjonseier plikter ved utleie å gjøre leietaker oppmerksom på sameiets vedtekter, ordensregler og øvrige bestemmelser som gjelder for sameiet.
Ved salg av en seksjon plikter seksjonseieren å fremlegge sameiets vedtekter for kjøperen.
Merking av ringeklokker og postkasser skal være lik. Merking utføres ved skifte av seksjonseier eller leietaker. Kostnader til merking dekkes av seksjonseieren.